Манифестације Народног универзитета у оквиру „Дана Врања“ 2017.

  1. Дечја радионице сликања „Бакин ћилим“

Један део нашег културног наслеђа су и јединствене шаре које красе ћилиме наших бака. Због тога смо, кроз креативну  дечју радионицу сликања под називом „Бакин ћилим“  желели да на један  креативан и занимљив начин тај део српске народне уметности пренесемо на нова поколења.  Манифестација „Дани Врања“ је идеална прилика  да многобројне посетиоце подсетимо на тај мали али подједнако битан сегмент српског народног стваралаштва.

 

  1. Етно сајам

Српске народне рукотворине, игре, костиме, обичаји чувају српску традицију од заборава, а ако желите да се упознате са духом српског народа, најбоље је ићи из богате етничке баштине.  Етно сајам у оквиру „Дани Врања“  управо има ту улогу. Окупљене занатлије и њихови разноврсни производи израђени различитим техникама ручног рада су идеални представници аутентичног јужњачког културног стваралаштва. Један од наших циљева је да кроз кроз Етно сајам, културно наслеђе нашег краја уврстимо у туристичку понуду.

 

  1. Школа плетења, хеклања и украсног веза

Култура једног народа живи у његовим рукотворинама. То је знак да смо постојали, стварали и направили нешто само нама својствено. Задатак школе плетења, хеклања и украсног веза је да баш на Тргу Станише Стошића представи Врање као подручје које негује традицију и мајсторске вештине наших предака. Колико су ове технике и данас распростањене  говори и чињеница да све чешће на улицама срећемо одевне комбинације израђене управо овим техникма.

 

  1. Салон књига

Традиционално одржавање Салона књига је идеална прилика да се Врањанци, шетајући кроз штандове са књигама, на један необавезан начин баве овим видом стваралаштва и буду у току са најновијим насловима бестселера...

 

  1. Изложба срарих музичких традиционалних инструмената-група ВЕД

 

Дуго је познато да  је песма, свирка и игра Врања и окружења један од најбогатијих и најтананијих не само у Србији и на Балкану, већ и у свету. Постоји много сведочења о овоме. Удружење грађана ВЕД више од 20 година сакупља, чува и негује традиционалне музичке инструменте, светиње Врања и околине - кроз звук, реч, слику, филм, текст... Манифестација „Дани Врања“ је идеална прилика да ове раритете поделимо и са посетиоцима и грађанима.Наша намера је да сви људи добре воље, посебно деца и млади људи, виде како ови древни инструменти изгледају живи. То је прилика да неко са својим урођеним унутрашњим слухом чује њихов звук и игра.

 

 

Newsletter

Пријавите се за најновије вести

Контакт Инфо

  • Тел: + 381 17 422 367
  • Факс: +381 17 422 367     
  • Директор: +381 17 412 319    
  • Галерија: +381 17 414 369

Пратите нас

© 2017 НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ ВРАЊЕ. Сва права задржана. Сајт урадио Creative Design Studio