Ко је Малвина Хофман ?

ЈУ Народни универзитет позива  вас на отварање изложбе у Галерији Народног универзитета Врање под називом "КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН". Изложбу ће свечано отворити градоначелник Слободан Миленковић, 23.августа 2018.године, у 19 часова. 

 

 

Само мали број људи у земљи зна за кампање "Помозите Србију..." које су у време Првог светског рата водиле земље-савезнице САД, Француска и Велика Британија. Широј јавности нису познате ни историјске чињенице, ни организација и начин сакупљања помоћи, као ни аутори најуспешнијих плаката у тим кампањама.
Аутор чувеног плаката „Сербиа Неедс Yоур Хелп“ у кампањи САД је најпознатија америчка вајарка Малвина Хофман.Изложба је посвећена њеном плакату и њеним делима и активностима за помоћ Србији. Први пут су јавно приказани Малвинини цртежи које је урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и до сада непознати историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату, пронађени у Геттy институту у ЛА. На изложби је потврђена и урбана легенда да је лик на плакату “Сербиа Неедс Yоур Хелп” уствари лик мртвог српског војника на чамцу којима су пребацивани војници на сахрану у “Плавој гробници” код острва Видо у Грчкој. Приказана је и оригинална фотографија са чамца српског ратног репортера Милоја Игрутиновића, Малвинина скица за плакат, плакат, разгледница са истим ликом и насловна страна књижице “Коссово Даy 1918” штампана у САД. Ту прича о мртвом војнику који је постао симбол Србије није завршена: Малвина је исти лик искориситила за скултпруру Св. Фрање која се данас налази испред болнице Маyо у Рочестеру. Скулптуру је на изложби могуће видети уз помоћ кациге за „виртуелну реалност“. Из тродимензионалне видео слике је уз помоћ 3Д штампача лик српског војника враћен у “опипљиву реалност”: изложена је биста Св. Фрање.
У другом делу изложбе је скренута пажња на америчку кампању за помоћ Србији, у којој је Малвина била део уметничког тима. Намера аутора изложбе била је да се изложбом одужи ауторки чувеног плаката, која је поред њега имала и друга уметничка дела у вези са овим простором, као и многе друге њене активности за помоћ Србији, а о њој се, нажалост, у Србији ништа не зна.

Newsletter

Пријавите се за најновије вести

Контакт Инфо

  • Тел: + 381 17 422 367
  • Факс: +381 17 422 367     
  • Директор: +381 17 412 319    
  • Галерија: +381 17 414 369

Пратите нас

© 2017 НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ ВРАЊЕ. Сва права задржана. Сајт урадио Creative Design Studio