Предтакмичење фрулаша „Златна фрула југа Србије“

Народни универзитет своју културну делатност обогатио је још једном активношћу из области фолклорне баштине. Наиме, од 2000. године, организује предтакмичење фрулаша, уметника из Пчињског, Јабланичког, Нишког и Косовско-поморавског округа који свирају на фрули, свирали том традиционалном српском инструменту. Најбољи на овом предтакмичењу, које има квалификациони карактер, учествују на финалном такмичењу које се сваке године, традиционално, одржава у При-слоници код Чачка.
Такмичење се одвија према утврђеним пропозицијама у две категорије: прва -изворно свирање (фрула као традиционални инструмент) и друга - естрадно свирање (фрула данас). И тачке које се изводе (песме и кола) могу бити изворне или компоноване из било којег краја Србије. Од тога зависи и како ће такмичари бити одевени - да ли ће наступати у народној или стилизованој ношњи.

На такмичењима до данас учествовали су фрулаши из Врања и врањских села (Жапског и Требешиња), из Лесковца и лесковачких села (Гарине и Букове Главе), из Звечана, Ниша, (Мерошина), Прокупља, Пирота.

У 2015. години по четрнаести пут биће одржано Међуокружно такмичење фрулаша. На такмичењу ће учествовати фрулаши са подручја Нишког, Пиротског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа. Победници са овог такмичења учествују на републичком такмичењу, које ће, по већ устаљеној традицији, бити одржано у Прислоници код Чачка.

Међуокружно такмичење биће одржано у Врањској Бањи 19. јуна 2015. године.

Newsletter

Пријавите се за најновије вести

Контакт Инфо

  • Тел: + 381 17 422 367
  • Факс: +381 17 422 367     
  • Директор: +381 17 412 319    
  • Галерија: +381 17 414 369

Пратите нас

© 2017 НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ ВРАЊЕ. Сва права задржана. Сајт урадио Creative Design Studio