У Бујановачкој бањи јуче је завршена обука за неговатеље у оквиру пројекта "Стоп дечијем раду, економско оснаживање родитеља у циљу смањења сиромаштва". Полазници обуке са успехом су положили теоретски и практични део завршног испита. Подела сертификата биће организована накнадно.

    

Сада већ традиционално током друге недеље децембра, у организацији Народног универзитета Врање, одржава се вишедневна манифестација Књижевна колонија.

Ове године Књижевна колонија започеће у понедељак 11. децембра гостовањем најчитанијег дечјег писца у последње две деценије, Градимира Стојковића.

Следећег дана, након интерактивне радионице са ученицима основних школа, одржаће се друго књижевно вече на коме ће се представити књижевница и универзитетски професор Славица Гароња. Ово је прва жена – писац која ће гостовати на Колонији, мада је ово четврта година од како се одржава ова манифестација.

У среду, 13. 12. 2017. после интерактивне радионице са средњошколцима на којој ће бити речи о раду на антологијама Славице Гароње, публици ће се представити најпознатији савремени писци Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић. Осим рада на заједничкој трилогији „О Немањићима“ коју су најавили пре две године, говориће и о раду на изради сценарија за серију „Сенке над Балканом“ која се ових дана приказује на државној телевизији.

Четврти дан Колоније биће посвећен најмлађим ученицима основних школа јер ће од 12 до 13 сати у Народном универзитету Врање бити одржана радионица под називом „Како се пише песма“. Радионице ће водити Власта Ценић, један од познатијих песника јужног краја, идејни творац манифестације „Сусрети просветних радника књижевних ставараца за децу“. Од 19 сати ће се представити врањској публици кроз своје стихове за децу и одрасле.

Последње вечери Четврте Књижевне колоније, у сали Дома Војске биће одиграна интерактивна представа „У цара Тројана козје уши“, у режији Србољуба Станковића. Глумац Милутин Гиги Јевђенијевић ће у сарадњи са децом из публике, кроз познату причу о цару Тројану покушати  да на сцени оживи многе предмете из старине и на тај начин одржати својеврсни час из етнологије. Представа је намењена деци основних школа, деци из Маштоленда и свима који желе да је погледају. Улаз је слободан, а представа ће бити одиграна у два термина: од 18  и од 20 сати.

Све књижевне вечери се одржавају у свечаној сали Гимназије, у термину од 19 сати.

Данас  05. 12. 2017. ЈУ Народни универзитет  Врање слави 62 године од оснивања, а Ликовна радионица у оквиру Народног универзитета Врање већ 20 година је једина школа за уметничко образовање на територији Града, па и Пчињског округа.

Полазницима се нуди стручна обука из више различитих уметничких области, кроз наставу у малим групама или индивидуални рад. Дакле, у Ликовној радионици се бавимо можда најлепшом људском делатности – духовном стваралачком активношћу.

Негујемо младе, креативне и таленоване људе, развијамо њихову оригиналност у стваралаштву, самосталност и сналажљивост на свим стручним пољима.

Многи наши полазници постали су носиоци високих признања и значајних награда, афирмисани су како код нас, тако и у свету. Њихова дела красе многе галерије, музеје, јавне просторе не само у Врању, Србији, већ и иностранству.

Вечерас ће тим поводом у 19 сати у Галерији Народног универзитета  бити отворена изложба радова полазника Ликовне радионице и подељене награде најуспешнијим појединцима. За ту прилику припремљена је и брошура као кратак осврт на дватесетогодишњи рад Ликовне радионице.

 

 

Традиционално и ове године у организацији ЈУ Народни универзитет одржава се 36. Новогодишњи салон књига који је  отворен у понедељак, 24. децембра и трајаће до краја године.

У холу испред Галерије Народног универзитета постављени су штандови на којима се налазе најпопуларнији наслови разних издавачких кућа (Мали принц, Лагуна, Креативни центар, Леокомерц, Школска књига и др).

Специјални гост Салона књига је Вулкан издаваштво из Београда.

 

 

Студентима албанске националности Економског факултета Одељења у Бујановцу 07. 11. 2017. подељена су Уверења ЈУ Народни универзитет  о познавању српског језика.

Под покровитељством ОЕБС –а 26 студената албанске националности  је похађало часове српског језика у просторијама Економског факултета у Бујановцу. Циљ обуке је да се студенти оспособе да наставу на Факултету прате на српском језику, али и да се по завршетку школе лакше запосле. ЈУ Народни универзитет Врање  је спровео завршно тестирање студената на основу којег је дефинисан ниво познавања језика. Уверења су, према мишљењу свих учесника,  додатни подстрек и мотивација да се што већи број студената определи за учење српског језика.

 

       

 

У петак 14.децембра у 19.00 часова у Галерији Народног универзитета  биће отворена традиционална изложба радова полазника Ликовне радионице Народног универзитета  и деце из дневног боравка ,,Маштоленд”. На изложби ће бити приказани награђени радови младих стваралаца и обележена 21. годишњица постојања и рада  Ликовне радионице.


У Прихватном центру Прешево  30.10. 2017.  почела је  обука миграната за столарски занат. На основу уговора између ЈУ Народни универзитет и Представништва CARE-а у Београду, чији је партнер невладина организација NEXUS, полазници обуке биће 6 миграната који су се пријавили на позив ових организација

                                                 

 ПРОГРАМ КЊИЖЕВНЕ КОЛОНИЈЕ  ВРАЊЕ 2018.   ОД 26. ДО 30. Н0ВЕМБРА 2018.

 

 •       Понедељак, 26.11.2018. год.

                 19 сати: Свечана сала Гимназије

                 ОТВАРАЊЕ КЊИЖЕВНЕ КОЛОНИЈЕ

                 Књижевно вече:

                 Бранкица Дамјановић, књижевница

                 Модератор – Милица Митић

 

 •       Уторак, 27. 11. 2018. год.

                  10-12 сати: Мала сала Галерије Народног универзитета

                   Интерактивна радионица са ученицима средњих школа - Бранкица Дамјановић

                   Модератор – Милица Митић

                  19 сати: Свечана сала Гимназије

                   Књижевно вече:

                  Јелица Грегановић, књижевница

                  Модератор – Валентина Матушко

 

 •         Среда, 28. 11. 2018. год.

                   19 сати: Свечана сала Гимназије

                   Књижевно вече: Мирослав Кокошар и Тоде Николетић – писци за децу

 

 •          Четвртак, 29. 11. 2018. год.

                   10 – 12 сати: Мала сала Галерије Народног универзитета и Сала периодике

                   Библиотеке

                   Интерактивне радионице са ученицима основних школа

                   Мирослав Кокошар – песник за децу (модератор – Данијела Ристић Александров)

                   Тоде Николетић – драмски писац и песник за децу (модератор – Верица Стојановић)

                  19 сати: Свечана сала Гимназије

                   Књижевно вече:

                   Бошко Ломовић, књижевник

                  Модератор – Власта Ценић

 

 •         Петак, 30. 11.2018. год.

                  10-12 сати: Мала сала Галерије Народног универзитета

                  Интерактивна радионица са ученицима средњих школа

                  Бошко Ломовић, књижевник

                  19 сати: Свечана сала Гимназије

                  Књижевно вече:

                  Проф. др Бошко Сувајџић, универзитетски професор и књижевник

                  Модератор – проф. др Ана Стишовић Миловановић

                  Програм Колоније најављује и води Миша Стојчић.

             Колонију  по пети пут организује ЈУ Народни универзитет под покровитељством  Града Врања.

Четири талентоване младе Авганистанке које се налазе у Прихватном центру Врање од средине октобра  полазнице су  Ликовне радионице Народног универзитета.

Њихов таленат је несумњив и на основу препоруке сарадника из НВО „Индиго“ ове шеснаестогодишњакиње су се упознале са дипл. сликарком Весном Маринковић Станковић, водитељком Ликовне радионице, али и са осталим полазницима.

„Оно што оне желе да раде јесте усавршавање портета и фигуративне уметности јер се са тим нису сретале у својој средини. Поред тога научиће и све остале сликарске и цртачке технике“, нагласила је Весна Маринковић Станковић.

Деца која похађају Ликовну радионицу су их радо прихватила јер већ имају искуства са полазницима из осетљивих група. Подсећања ради, сваког првог понедељка у месецу гости Ликовне радионице су корисници Дневног боравка за децу са сметњама у развоју  „Маштоленд“.

 

У  сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и невладином организацијом Caritas Luxemburg,  ЈУ Народни универзитет Врање  од  1. новембра 2018. започела је обуку  за 8 миграната из Прихватног центра у Врању за занимање – неговатељ  и обуку за рад на рачунару.

У Прихватном центру Бујановцу  7. новембра почела је обука мигранткиња за кројење и шивење и ручну израду накита, такође у сарадњи са ИОМ –ом.

Циљ пројектне активности и обуке је пружање помоћи избеглицама, мигрантима и рањивој локалној популацији у погледу стицања неформалног образовања и добијања акредитованог сертификата, чиме би се побољшао њихов положај и пружила се могућност у проналажењу посла у области обухваћене обуком.

У плану је да од понедељка 12. 11. 2018. почне обука 8 миграната из Врања за занимање фризер, у сарадњи са Каритасом.

Према постигнутом договору између ЈУ Народни универзитет Врање и наведених организација, сваког месеца ће се формирати нове групе за различита занимања. Планирано је  да се обуке реализују до краја године, али и током 2019.

                 

У оквиру пројекта организације Хелп “Подршка социоекономској стабилности у региону западног Балкана“ финансираног од стране  немачке владе, ЈУ Народни универзитет Врање је реализовала стручну обуку за осуђена лица у Казнено-поправном заводу Ниш за пет занимања (водоинсталатер, керамичар, фасадер, молер, кројач).

Обуке су изведене у периоду од 29. августа до 04.октобра 2017. год, а завршило их је укупно 50 осуђеника. Она је спровођена у КПЗ Ниш и услови за  наставу су били одговарајући. Сарадња са координаторима из КПЗ Ниш је била изузетна и настава се одвијала без тешкоћа.

Иако је ЈУ Народни универзитет  Врање и раније спроводила обуке за осуђена лица, ово је први пут да се обука реализује у КПЗ Ниш и ван територије Пчињског округа. Ускоро се очекује још више оваквих пројеката.

Позивамо Вас на отварање изложбе слика Весне Маринковић Станковић дипл.сликара "Магични свет". Први део изложбе слика биће отворена у 19 часова у Галерији Народног музеја под називом "Магични свет"- ретроспектива а затим у 19.30 часова у галерији Народног универзитета други део изложбе "Магични свет"-Љубав.

" ... Весна Маринковић Станковић гради своју причу са осећањем за дефинисање простора равним површинама, архитектонским кулисама урбаних и руралних пејзажа стварајући непрекидан низ имагинарних светова фризовски распоређених попут оних из далеке прошлости. Дочарава време у коме живимо, као и осећања љубави, страха, надања, и потрагу за путем изласка из бесмислом испуњене свакодневнице. Весна са својим платнима подсећа на неуморну ткаљу која својим јарким бојеним површинама, уоквиреним контурама, стрпљиво испуњава сведеним облицима: кућа, птица, мачка, сунце, цвећа и ствара једну магичну ризницу богатства боја, облика и прозора комбинованих на најразличитије начине..."- Мирјана Јовановић  историчар уметности и кустос Галерије народног музеја 

 

Од октобра 2017. године  Народни универзитет има у понуди следеће:

 • Курс за одрасле Медицински немачки (за полазнике медицинске струке који познају немачки језик најмање на нивоу А2)
 • Школа немачког језика за основце према важећем програму Министарства просвете (за једну школску годину дана добија се ниво А1) по цени од 1600 месечно
 • Стандардне курсеве немачког језика (А1/1, А1/2, А2/1, А2/2...) у трајању од по 60 часова и по цени од 8500 динара
 • Радионице немачког језика за најмлађе (од првог до четвртог разреда основне школе) по цени од 1600 месечно

Предавач је лиценцирани TELC предавач/испитивач немачког језика.

 

Програми интензивних обука у Народном универзитету Врање

Јавна установа Народни универзитет у Врању позива све заинтересовне који желе да покрену приватан бизнис или унапреде своје досадашње искуство у раду да присуствују једнодневним обукама у трајању од по 8 сати. 
У питању су следеће обуке:
• Пословна обука за пољопривреднике
• Израда бизнис планова
• Интернет маркетинг
• Израда пословних блогова
• Event менаџмент (организација догађаја)

Обуке су намењене власницима пољопривредних газдинстава, невладином сектору, приватним предузетницима и свима који су заинтересовани за стицање нових знања и вештина. Циљ је да се олакша и појасни пословање у пољопривреди, као и значај задруга; да се усвоји знање које ће бити практично применљиво у различитим областима пословања и маркетинга.
Предавачи су сертификовани тренери за извођење пословних обука.
Сваки полазник добија теоретски и практичан рад, освежење и заједнички ручак у паузама.
Након обуке полазници добијају уверење о стручној оспособљености.
Цена обуке је 2500 динара, а за незапослене попуст од 30%.
Обука ће се организовати у просторијама Народног универзитета или у просторијама сеоских месних заједница, ако је већи број пријављених из тог места.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА САМОСТАЛНО ИЗЛАГАЊЕ

У ГАЛЕРИЈИ ЈУ НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ У ВРАЊУ ЗА 2018. ГОДИНУ

 

 

Савет Галерије Народног универзитета у Врању је од 35 пристиглих пријава изабрао 8 изложби за излагачки програм у 2018. години и 4 изложбе у резерви и то:

 

 

 1. Маја Шолак -  Бања Лука, Република Српска, урбани пејзаж-комбинована техника  - папир/картон
 1. Катарина Топаловић    - Београд, Србија,  гваш, туш, уље и акрилик -  папир

 2. Стефан Јакимовски  -  Куманово,  Македонија,  графике

 3. Кристина Ћавар -  Широки Бријег,  БИХ,  минијатуре у колажу

 4. Биљана Јовановић Крстић -  Ниш, Србија, слике-уље, акрилик, комбинована техника 
                            
 5. Јована Митровић иСтефана Стојилковић - Врање, Србија, графике више техника
 1. Јован Спасић - Власотинце, Србија, аутопортрети-комбинована техника

 2. Милош Милосављевић -  Скопље, Македонија, уље на платну

 

4 изложбе у резерви и то:

 

 1. Милош Калишки  - Вршац, Србија, уље, комбинована техника
 2. Марион Дедић    - Београд, Србија, комбинована техника
 3. Марија Јефтић - Нови Сад, Србија, комбинована техника
 4. Емилија Теофиловић - Београд, Србија, цртеж- комбинована техника

                                                                         

 

Стручно усавршавање професора страних језика наше установе у сарадњи са Фондацијом Темпус има за циљ побољшање квалитета наставе страних језика и пружање најсавременијих приступа учењу страних језика.
Семинари под називом:
1.Методика наставе страних језика у раду са одраслим полазницима
2.Развој језичких компетенција код ученика средњошколског узраста обезбедиће побољшање квалитета курсева грчког, енглеског, немачког, италијанског, француског и др. језика

                

У петак 15. Септембра 2017. са почетком у 19 сати, у малој сали Галерије Народног универзитета биће отворена изложба „Беч 1814/15. О граду и конгресу“.

Ову документарну изложбу израдио је Градски и покрајински архив Беча, а организатори су Аустријски културни форум Београд и ЈУ Народни универзитет Врање. Циљ изложбе је да се прикаже како се Беч представио бројним посетиоцима и учесницима Бечког конгреса током 1814. и 1815. год. и како су Бечлије доживеле овај посебан догађај.

Тежиште изложбе није стављено на политичке преговоре, већ на Беч као сцену овог великог дипломатског догађаја, на визуелни припрему зграда, двораца, палата, али и концертних дворана, униформи вијника и чиновника и сл.

У уторак 05. Септембра 2017. године у реновираној сали Галерије Народног универзитета Врање отворена је изложба слика Ликовна колонија „Врање 2017“.

Овогодишња интернационална Ликовна колонија имала је за циљ да афирмише не само ликовно стваралаштво, него и веру у живот, у хуманост  људи. Уз међусобно дружење и размену искустава, млади уметници различитих стилских опредељења искористили су своје таленте и вештине за племенит циљ.

Наиме, први пут од оснивања Ликовне колоније, вредна уметничка дела настала током трајања Колоније биће поклоњена у хуманитарне сврхе. Од укупно 21 слике које су аутори даривали организатору Ликовне колоније, 7 слика биће намењено за помоћ онима којима је то најпотребније. Значај овакве одлуке уметника  је због  међународног карактера Колоније још већи.

Ликовна колонија „Врање 2017“ окупила је седам сликара из Бијељине (Република Српска), Куманова (Македонија), Великог Трнова (Бугарска), Новог Сада, Сврљига и Врања. Захваљујући њиховој енергији, ентузијазму и преданости пред нама су дела велике уметничке вредности.

Уметност је одувек била хумана и окренута човеку, а врло често је и заснована на уверењу да ће уметничка лепота уништити зло и измирити противуречности човековог битисања. Зато је треба неговати, развијати и пратити. Ова изложба је права прилика да кроз дела наших сликара то и видимо. Изложба ће бити отворена до 22.09. 2017.године.

Фотографије са отварање изложбе можете погледати ОВДЕ

 

 

У току је упис полазника за курс немачког језика!                                                                                                           


За групу од 10 и више кандидата
Ниво А1 - 80 часова + тестирања и израда сертификата, по цени од 12 000 динара,
Ниво А2 - 100 часова+ тестирања и израда сертификата, по цени од 15 000 динара
Плаћање у више месечних рата! Попуст за другог члана породице! Попусти за незапослене!
Почетак наставе: прва половина септембра!!!
За све информације позвати 017 422-367

 1. Дечја радионице сликања „Бакин ћилим“

Један део нашег културног наслеђа су и јединствене шаре које красе ћилиме наших бака. Због тога смо, кроз креативну  дечју радионицу сликања под називом „Бакин ћилим“  желели да на један  креативан и занимљив начин тај део српске народне уметности пренесемо на нова поколења.  Манифестација „Дани Врања“ је идеална прилика  да многобројне посетиоце подсетимо на тај мали али подједнако битан сегмент српског народног стваралаштва.

 

 1. Етно сајам

Српске народне рукотворине, игре, костиме, обичаји чувају српску традицију од заборава, а ако желите да се упознате са духом српског народа, најбоље је ићи из богате етничке баштине.  Етно сајам у оквиру „Дани Врања“  управо има ту улогу. Окупљене занатлије и њихови разноврсни производи израђени различитим техникама ручног рада су идеални представници аутентичног јужњачког културног стваралаштва. Један од наших циљева је да кроз кроз Етно сајам, културно наслеђе нашег краја уврстимо у туристичку понуду.

 

 1. Школа плетења, хеклања и украсног веза

Култура једног народа живи у његовим рукотворинама. То је знак да смо постојали, стварали и направили нешто само нама својствено. Задатак школе плетења, хеклања и украсног веза је да баш на Тргу Станише Стошића представи Врање као подручје које негује традицију и мајсторске вештине наших предака. Колико су ове технике и данас распростањене  говори и чињеница да све чешће на улицама срећемо одевне комбинације израђене управо овим техникма.

 

 1. Салон књига

Традиционално одржавање Салона књига је идеална прилика да се Врањанци, шетајући кроз штандове са књигама, на један необавезан начин баве овим видом стваралаштва и буду у току са најновијим насловима бестселера...

 

 1. Изложба срарих музичких традиционалних инструмената-група ВЕД

 

Дуго је познато да  је песма, свирка и игра Врања и окружења један од најбогатијих и најтананијих не само у Србији и на Балкану, већ и у свету. Постоји много сведочења о овоме. Удружење грађана ВЕД више од 20 година сакупља, чува и негује традиционалне музичке инструменте, светиње Врања и околине - кроз звук, реч, слику, филм, текст... Манифестација „Дани Врања“ је идеална прилика да ове раритете поделимо и са посетиоцима и грађанима.Наша намера је да сви људи добре воље, посебно деца и млади људи, виде како ови древни инструменти изгледају живи. То је прилика да неко са својим урођеним унутрашњим слухом чује њихов звук и игра.

 

 

ЈУ Народни универзитет позива  вас на отварање изложбе у Галерији Народног универзитета Врање под називом "КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН". Изложбу ће свечано отворити градоначелник Слободан Миленковић, 23.августа 2018.године, у 19 часова. 

 

 

Само мали број људи у земљи зна за кампање "Помозите Србију..." које су у време Првог светског рата водиле земље-савезнице САД, Француска и Велика Британија. Широј јавности нису познате ни историјске чињенице, ни организација и начин сакупљања помоћи, као ни аутори најуспешнијих плаката у тим кампањама.
Аутор чувеног плаката „Сербиа Неедс Yоур Хелп“ у кампањи САД је најпознатија америчка вајарка Малвина Хофман.Изложба је посвећена њеном плакату и њеним делима и активностима за помоћ Србији. Први пут су јавно приказани Малвинини цртежи које је урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и до сада непознати историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату, пронађени у Геттy институту у ЛА. На изложби је потврђена и урбана легенда да је лик на плакату “Сербиа Неедс Yоур Хелп” уствари лик мртвог српског војника на чамцу којима су пребацивани војници на сахрану у “Плавој гробници” код острва Видо у Грчкој. Приказана је и оригинална фотографија са чамца српског ратног репортера Милоја Игрутиновића, Малвинина скица за плакат, плакат, разгледница са истим ликом и насловна страна књижице “Коссово Даy 1918” штампана у САД. Ту прича о мртвом војнику који је постао симбол Србије није завршена: Малвина је исти лик искориситила за скултпруру Св. Фрање која се данас налази испред болнице Маyо у Рочестеру. Скулптуру је на изложби могуће видети уз помоћ кациге за „виртуелну реалност“. Из тродимензионалне видео слике је уз помоћ 3Д штампача лик српског војника враћен у “опипљиву реалност”: изложена је биста Св. Фрање.
У другом делу изложбе је скренута пажња на америчку кампању за помоћ Србији, у којој је Малвина била део уметничког тима. Намера аутора изложбе била је да се изложбом одужи ауторки чувеног плаката, која је поред њега имала и друга уметничка дела у вези са овим простором, као и многе друге њене активности за помоћ Србији, а о њој се, нажалост, у Србији ништа не зна.

Oтварање Ликовне колоније „Врање 2017“

 

       У Ликовној радионици Народног универзитета Врање данас је званично отворена 17. Међународна ликовна колонија „Врање 2017“. Овогодишња колонија окупља седам уметника из Бијељине, Куманова, Великог Трнова, Новог Сада, Ниша и Врања  и трајаће до недеље 23. 07. 2017.

      Изложба радова насталих на овогодишњој колонији биће отворена 05. септембра 2017. У Галерији Народног универзитета.

 

   
         
         

 

Ликовна колонија „Врање 2017“ одржаће се од 16. до 23. јула 2017. године.  Савет Ликовне колоније је пажљиво одабрао учеснике, пре свега по њиховим постигнућима у досадашњем раду и запаженим уметничким биографијама.

Ове године ћемо угостити сликарку из Бугарске и по једног  уметника из Македоније и Републике Српске. Из наше земље учествује четворо уметника. Нашим гостима, ликовним ствараоцима,  пружићемо  прилику да посете све културно-историјске споменике Врања и да се детаљније упознају са културним наслеђем југа Србије. Oрганизујемо им  дружење и панел-дискусију са врањским уметницима, где ће се боље упознати са ликовном сценом града и уметничким животом нашег региона.

           Ликовна колонија је отвореног типа, доступна свим грађанима, љубитељима ликовне уметности који желе да прате рад и стварање уметника, учесника колоније

На крају Ликовне колоније, Град ће бити богатији за десетак уметничких слика. Наши гости стварајући своја дела у Ликовној радионици и дворишту Народног универзитета оставиће нам успомену на свој рад и боравак  у Врању. 

 

       

У Врањској Бањи  23. Јуна 2017. биће одржана Међуокружна смотра фрулаша под називом ''Златна фрула југа Србије''.  Наступ  20 такмичара почеће у 18 сати на платоу испред Специјалне болнице у овом туристичком месту, а најбољи међу њима стећи ће право да наставе даље такмичење на сабору фрулаша у Прислоници код Чачка.

Учесници смотре су фрулаши из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа. Према пропозицијама они ће се представити у две категорије: изворној и савременој, а посебно се издваја категорија младих фрулаша, од 12 до 16. година. У програму ће учествовати КУД „Врелац“ из Врањске Бање, а током трајања Смотре  организован је и Етно-салон, где ће бити изложене оригиналне рукотворине и производи старих заната.

 Организатори су ЈУ Народни универзитет Врање и  Градска општина Врањска Бања.

Дана 25.05.2017. провером стеченог знања, вештина и ставова успешно је реализована обука кројења и шивења у Бујановцу. У сарадњи са Удружењем Ромкиња Бујановац а под покровитељством ЕУ ПРОГРЕСА обуку је успешно завршило 10 полазница из групе теже запошљивих лица.

Пројектом је предвиђено да након завршетка обуке полазнице добију и по машину за шивење како би кренуле у самостални посао .Свечана додела сертфиката и преузимање машина за рад одржано је у просторијама ЈУ Народни универзитет Врање 06.06.2017.године, уз присуство представника ЕУ ПРОГРЕСА.

Остале фотографије можете да погледате ОВДЕ

Од недеље 15.07.2018.године почиње седмодневна Интернационална Ликовна колонија у организацији ЈУ Народни универзитет Врање. Уметници различитих стилских опредељења из Чешке, Словеније, Бугарске, Македоније, Републике Српске и Србије ,окупиће се на једном месту и  имаће прилику да размене искуства, стварају и упознају град и друже се током трајања Колоније до 22.јула 2018.године .

ЈУ Народни универзитет Врање је у оквиру сарадње са Удружењем Рома интелектуалаца Прекодолце под покровитељством ЕУ Прогреса успешно завршио обуку 27 полазника.

Обука је трајала од новембра 2016. до половине маја 2017. године и том приликом је програм за неформално образовање са успехом завршило:

 • 13 неговатељица,
 • 3 водоинсталатера,
 • 3 портира,
 • 1 фризер,
 • 4 масера,
 • 1 козметичар,
 • 1 заваривач без атеста,
 • 1 сервисер рачунара

Подршку у реализацији обуке пружиле су нам следеће установе:

Дом за смештај старих лица, Сурдулица

СЗР „Заваривач“а.д, Врање

СЗТР „Термо-монт“, Врање

Салон лепоте „MISTIQUE“, Врање

Град Врање

 Остале фотографије погледајте ОВДЕ

У Унији послодаваца Србије одржана је обука за менторе који ће бити део пројекта “Добар ментор=одлична пракса”.

Петнаест ментора који су прошли обуку имаће прилику да своје менторске вештине употребе током једномесечне праксе која ће бити реализована у њиховом предузећу у августу. Пројекат “Добар ментор=одлична пракса” има за циљ да промовише и унапреди квалитет стручних пракси које се реализују у предузећима у нашој земљи. У сарадњи са Солидар Сwисс Унија послодаваца Србије је обезбедила средства за пилот меру која би требало да покаже да ли додатна финансијска стимулација ментора доводи до квалитетније стручне праксе, веће посвећености ментора и заинтересованости запослених у предузећу да поред свог свакодневног посла обављају и посао ментора, али и да ли надокнађује предузећима пад продуктивности који је забележен код ментора. Предвиђена накнада за лица на пракси износи 15.000 динара бруто, а исти износ је предвиђен и за менторе.

Обуку за менторе реализовали смо уз помоћ тренера из Атриа Гроуп, Станке Вучетић и Мирка Самарџића који су учесницима објаснили како да изаберу кандидата за програм менторства, које су то карактеристике и компетенције које треба да има квалитетан ментор, како се реализује менторски процес, који менторски стилови постоје, како бити ментор особама различитих комуникационих стилова али и како изградити поверење у менторском процесу.

Како би се пракса што једноставније реализовала у предузећима и како би обе стране (и ментор/предузеће и лице на пракси) имале корист од програма стручне праксе припремили смо “Приручник за менторе”.

Приручник за Менторе А Ковачевић Ј Стоиљковић

 

Наши полазници из НВО „Омладински форум за едукацију Рома” – “ОФЕР” Бујановац и Ромског културног центра Врањска Бања са успехом су завршили курс за неговатеље/неговатељице. Практична обука одржана је у СБ Бујановачка Бања.

 

ЈУ Народни универзитет у Врању расписује Конкурс за самостално излагање у Галерији Народног универзитета, у 2018. години.

Конкурс је отворен од 15. маја до 30. јуна 2017. године.

Молимо Вас да пријаве (на ЦД-у) са биографијом, описом пројекта, контакт телефоном, каталог са најновије изложбе и фотографије радова (са техником и димензијама) које бисте излагали доставите на адресу:

Галерија Народног универзитета, Кнеза Милоша 26, 17500 Врање

Пријаве можете послати и електронским путем на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријаве ће бити жириране од стране Стручног савета Галерије:

 1. Весна Маринковић Станковић, дипл. сликар
 2. Горан Станковић, дипл.индустријски дизајнер
 3. Јована Настић, дипл. графичар
 4. Владимир Илић, дипл. граф. дизајнер
 5. Јелена Стојилковић, дипл. дизајнер текстила

ЈУ Народни универзитет подмирује трошкове доставе радова (курирска служба), штампање каталога (црно-бели) и путне трошкове (по цени аутобуске карте) само за аутора.

Додатне информације можете добити на телефон 017/414-369 и  017/ 422-367

ЈУ Народни универзитет Врање наставља успешну сарадњу са страним компанијама које раде на територији Пчињског округа. Након сарадње са Текласом из Владичиног Хана и курса немачког језика, ЈУ Народни универзитет и италијанска компанијa Тechnic Development D.O.O. – Geox , потписали су уговор за курс италијанског језика, намењен радницима ове фирме.

Прва група полазника кренула је у уторак 17.04.2018.године.

ЈУ Народни универзитет у Врању Вас позива на Међуокружну смотру дечијих фолклорних ансамбала и изворних група Пчињског и Јабланичког округа четвртак 11.05.2017. у 12 сати Спортска хала Врање
Добро дошли!

Поводом дописа који смо добили од Савеза књижевника у отаџбини и расејању, 19. 03. 2018. у коме нас обавештавају о одлуци Председништва да искључи из чланства Миодрага Томића из села Божињевац, СО Бујановац, због тога што је плагирао песме Мирослава Кокошара и Пере Зупца, у својој збирци „Петиција за ћоше“, као издавачи ове збирке песама желимо да упознамо јавност о следећем:

- Стручни савет за издавачку делатност није имао надлежност да утврђује оригиналност ауторског дела, већ је на основу члана 3. Правилника о раду стручног савета за издавачку делатност ЈУ Народни универзитет у Врању (дел.број 860 од 03.07.2017) утврдио испуњеност осталих услова за објављивање.

- ЈУ Народни универзитет Врање није носилац ауторских права књига и публикација које објављује на основу члана 21. горе наведеног Правилника, те се ограђује од било каквих злоупотреба или крађе интелектуалне својине коју начини аутор.

- Аутор збирке Миодраг Томић је писмено обавештен од стране директора Установе да имамо намеру да покренемо даље мере и радње у вези са разрешењем настале ситуације и да прекидамо сваки вид сарадње са њим.

-  Иако је  наша установа је била у обавези да организује промоцију књиге, због датих околности то се неће реализовати. Такође ћемо предузети све неопходне мере како бисмо заштитили углед и интегритет Установе.


ЈУ Народни универзитет Врање Вас позива  на отварање изложбе радова "Пут до ИДЕНТИТЕТА"
Сања Девић,  магистра графичког дизајна из Ниша петак 05.05.2017. године у 19 сати Галерија Народног универзитета у Врању . Добро дошли!

Сетификате о завршеној обуци за 16 заната и занимања, јуче су добила 164 осуђеника Казнено - поправног завода у Нишу.Реч је о пројекту немачке организације "Хелп" "Подршка социо-економској стабилности у региону Западног Балкана" који је реализован уз подршку Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије и стручну помоћ стрчњака Народног универзитета Ниш, Народног универзитета Врање и Техничке школе из Ваљева.

Заменик управника КП завода Ниш Дејан Панић каже да су око 62 одсто осуђеника повратници у вршењу кривичних дела и да је циљ пројекта је смањење броја повратника.

Маша Бубањ, сениор менаџер "Хелпа" за економски развој каже дас у осуђеници сами бирали занимања у односу на афинитете и интересовања.

- Нека осуђена лица су прошла програм комплетне обуке док су нека имала знања и искуства и желели су само да провере своја знања. За њих смо извршили само проверу знања да би добили сертификате, каже Бубањ и додаје да  је ова организација у Србији спровела различите обуке за 550 осуђеника, каже Бубањ.

 

Директорка Народног универзитета Врање Гордана Димитријевић каже да су искуства професора који су спровели обуку била позитивна:

- Свакако смо са извесним предубеђењем кренули у реализацију ове обуке али се током саме реализације  дошло до једног врло коректног и финог односа између предавача и оних канидата који су били на обуци. Затим, изненађујуће је било и то што је њихово ангажовање било изнад очекиваног, показали су велико интересовање за обуку и одговорили на све захтеве професора тако да је наше искуство изузетно позитивно - каже она.


У амфитеатру Високе школе у Врању 28. априла је одржан бесплатни семинар "Мој пут у Аустрију“ на коме је било речи о дефицитарним занимањима у Аустрији, шта је потребно осим дипломе и који су кораци за добијање радне визе.

Полазници семинара који је почео у 10 сати добили су и одговоре на питања зашто студирати у Аустрији, како се уписати на факултет и како добити стипендију за студирање у овој земљи.

Семинар је организовао Народни универзитет Врање у сарадњи са Амбасадом Аустрије, а о томе како доћи до посла у тој земљи предавање је одржалаи Белма Цоковић, повереник за интеграцију Срба у аустријско друштво при Амбасади Аустрије у Београду. 

Сви учесници семинара добили су потврду о присуству, мали српско-немачки речник и информативне летке. 

 

Крајем претходне недеље потписан је уговор између ЈУ Народни универзитет Врање и компаније „Теклас  Аутомотиве“ из Владичиног Хана, поводом организовања курса немачког језика. Циљ ове сарадње је едукација запослених  која ће им помоћи да стекну трајно применљива знања из немачког језика.

Настава ће бити  организована за групу од 11 полазника, а реализоваће се током наредна четири месеца  у просторијама Компаније.  Учење језика базирано је на такозваном комуникативном приступу, уз коришћење оригиналних књига и материјала, уз систематичан рад.

Професор немачког језика је лиценцирани ТЕЛК предавач, испитивач и оцењивач.

У Галерији Народног универзитета вечерас је отворена изложба графика и скулптура ауторки Јоване Митровић, мастер ликовног уметника – графичара и Стефане Стојилковић, дипломираног ликовног уметника – вајара, из Врања.

Вајарка Стефане Стојилковић је изложила скулптуре, једанаест радова, из два опуса и ово јој је прва самостална изложба.

Графичарка Јована Митровић је изложила двадесетак радова, ово јој је друга самостална изложба, а имала је учешће и у многим групним.

Обе уметнице потекле су из Ликовне радионице Народног универзитета у Врању.

Отварању изложбе одазвали су се бројни љубитељи графике и вајарства.

 Извор: Врањска плус тв

 

Од 10. Јануара 2018.године житељи Сурдулице и Владичиног Хана имаће прилику да похађају курс немачког језика у својим местима. Ово је први пут да Народни универзитет Врање организује курсеве језика ван територије Града Врања. Велики број заинтересованих полазника довољан је показатељ да је немачки језик у жижи интересовања последњих година.

Настава  немачког језика свих нивоа биће реализована у читаоници сурдуличке Библиотеке. Осим стандардног немачког, у понуди је медицински немачки за све оне који познају овај језик најмање на нивоу А2. Професорка која реализује курс је предавач, испистивач и оцењивач са лиценцама ТЕLC-a.

Након треће успешне вечери Књижевне колоније у организацији Народног универзитета Врање, примећује се да програм  изазива велико интересовање публике.

Гост прве вечери Колоније, Градимир Стојковић, говорио је о свом одрастању, о првој награди  и великом пријатељству са Бранком Ћопићем и Миком Антићем, о романима и лику Хајдука Глигорија Пецикозе, дечака из провинције, и његовој борби да нађе своје место у хаосу велеграда. Његови романи  приволели су многе генерације да се заљубе у читање.

Друге вечери публици се представила Славица Гароња, књижевница, фолклориста, књижевни критичар и универзитетски професор. Кроз своју животну причу, осврнула се на многе жене приповедаче, чији је књижевни рад неправедно запостављен.

У препуној сали Гимназије, синоћ су се пред публиком нашли афирмисани писци и сценаристи тренутно најгледаније серије „Сенке над Балканом“, Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић. Врло интригантна прича о преплитању мало познатих историјских чињеница и стваралачке фикције, изазвала је реакцију публике. Многи  су својим питањима покренули занимљиву тему о улози Русије током светских ратова у Србији и о реалном стању српског друштва након формирања Краљевине СХС.

 

Осим књижевних вечери, изузетно интересовање изазвале су и интерактивне радионице са ученицима основих и средњих школа. Велики одзив школараца је најбољи доказ да су младе генерације и даље заинтересоване за лепу писану реч.

Страна 1 од 2

Newsletter

Пријавите се за најновије вести

Контакт Инфо

 • Тел: + 381 17 422 367
 • Факс: +381 17 422 367     
 • Директор: +381 17 412 319    
 • Галерија: +381 17 414 369

Пратите нас

© 2017 НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ ВРАЊЕ. Сва права задржана. Сајт урадио Creative Design Studio