Изложба слика бугарских уметника

У Галерији Народног универзитета 25. 06. 2019. отворена је изложба под називом „Ретроспектива бугарских сликара“. Врањској публици представљена су дела осам уметника. Слике су настале на Ликовној колонији последњих десетак година. 
Изложбу је отворио проф. др Едвин Сугарев, генерални конзул Бугарске у Нишу. Он се обратио посетиоцима на бугарском језику, рекавши при том да је уметност универзални језик коме не треба преводилац.
Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета, такође се обратила присутнима: 
„Ликовна уметност и стваралаштво од великог су значаја не само за културу једног града, већ и за културу једне државе, а када се то добије интернационални карактер, уметност постаје веза која спаја народе.
Ликовна колонија је манифестација која на овим просторима датира још од 1974. године. Од 2002. традицију организовања Колоније наставио  је ЈУ Народни универзитет Врање.
Захваљујући томе град  и установа су обогатили своју уметничку ризницу и увећали културно благо.
Данас су пред вама слике уметника из Бугарске. Претходних година највише аутора нам је долазило из Великог Трнова, али је било и сликара из Пловдива, Варне, Созопола, Горње Орјаховице и Софије.”
Председник Бугаско – српског центра Дарко Аначков казао је на отварању да је ова изложба с једне стране промоција бугарске уметности,а са друге повезивање два братска православна народа, те да је то и основни циљ ове изложбе.
Од почетка рада Ликовне колоније до данас 13 уметника из Бугарске је својим уметничким делима обогатило фундус града Врања.
Изложба слика биће отворена до 7. Јула.