Дејан Алексић и Момо Стефановић испунили очекивања љубитеља лепе речи

децембар 5, 2022

У четвртак 01. децембра треће вечери Књижевне колоније, гост је био Дејан Алексић, драмски писац и стваралац књижевних дела задецу.

Разговор са књижевником је водила Слађана Илић, књижевни критичар.

Објавио је десетпесничких, књига, драма, један роман и преко двадесет књига за децу. Награде за поезију: ,,Васко Попа“, ,,Меша Селимовић“, Змајева награда Матице српске, ,,Бранко Миљковић“, ,,Бранко Ћопић“, ,,Мирослав Антић“, ,,Ристо Ратковић“, Просветина награда, Матићев шал, Бранкова награда. Његова поезија превођена је на десетак европских језика, а књиге песама објављене су нашпанском, пољском, француском, словеначком и македонском.

За драму „Вина и пингвина 2010. Године додељена му је Пекићева стипендија.

Ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности ,,Повеља“, у Народној библиотеци ,,Стефан Првовенчани“ у Краљеву.

Дејан Алексић је први добитник награде Народне библиотеке Србије „Владан Десница“ за најбољи роман у 2021. години. Имати петљу данас је актуелније него икада. Зна много да кошта и увек је много коштало све људе у нашим друштвима који су имали петљу – каже писац Дејан Алексић.

Дејан Алексић је у петак, 02. децембра одржао креативну радионицу за основце од 5. до 8. разреда у препуној сали Галерије Народног универзитета.Након Алексићеве радионице са основцима, одржана је још једна радионица за средњошколце коју је водио Мома Стефановић.

Аутор књиге „(О) жени коју волиш“ која, буди интересовање за своје речи како код жена, тако и код мушкараца. Стефановић овим делом покушава да укаже на вечну и истинску потребу мушкараца да освоји, брани и чува жену.

У петак,  02. децембра, у Свечаној сали Гимназије, одржана је промоција романа „(О) жени коју волиш“ Мома Стефановића. Књига описује међуљудске односе, даје савете и поруке у вези са љубављу, али учи читаоце важности жена.

Аутор књиге буди интересовање за своје речи како код жена, тако и код мушкараца. Стефановић овим делом покушава да укаже на вечну и истинску потребу мушкараца да освоји, брани и чува жену. Татијана Миленковић, Стефановићева саговорница, је истакла да у његовој књизи посоји велика доза сексуалности, тј. блискости. Концепт сексуалности и страсти, који се вешто спомиње кроз читаво дело, јесу представљени као нешто што гради љубавну везу. Књига „(О) жени коју волиш“ има моћ да укаже на праве вредности у партнерским  односима и да покаже начин на који се треба односити према нашим вољенима.