Интернационална Ликовна колонија

Ликовна колонија на овим просторима први пут је организована 1974. године у организацији Народног универзитета у Врању и Културно-просветне заједнице Куманова. Седиште колоније је до 1990. године било у манастиру Свети Прохор Пчињски. Ликовна колонија је имала прекид у свом раду да би 2002. године Народни универзитет уз помоћ СО Врање организовао Ликовну колонију „Врање 2002.“, настављајући једну лепу традицију.
Ликовна колонија „Врање 2018.“ одржана је од 15. до 22. јула 2018. године. На њој је учествовало 7 уметника и трајала је 7 дана. Учествовало је 2 уметника из наше земље, један уметник из Македоније, један уметник из Републике Српске, један уметник из Чешке, један уметник из Словеније као и једна уметница из Бугарске.

Град је богатији за 13 уметничких дела следећих уметника:
Анастасија Тонкова, Велико Трново, Бугарска
Милица Јовић,Врање, Србија
Звонко Ивановић, Словенија
Тони Чатлески, Прилеп, Македонија
Вероника Худскова,Чешка
Срђан Ћеранић, Република Српска
Иван Митић, Пирот, Србија.
Наши гости уметници су имали прилику да посете све културно историјске споменике нашег града и околине и да се подробније упознају са културним наслеђем југа Србије.

Ликовна колонија „Врање 2019“ биће организована средином јула.
Предвиђено је да траје седам дана и да на њој, као и претходних година, учествује седам уметника из земље и иностранства. Ове године ћемо инсистирати на томе да доведемо и по једног уметника из суседних земаља, као и да се омогући да паралелно уз сликаре десетак дана буде и један вајар који ће извајати и поставити на постаменту једно своје дело у дворишту Народног универзитета. Ликовна колонија ће бити отвореног типа, доступна свим грађанима, љубитељима ликовне уметности, који ће у том периоду моћи да прате рад и стварање уметника. Осмислили смо да у оквиру Колоније организујемо и један дан дружења врањских ликовних стваралаца, са панел дискусијом.