Јавна установа Народни универзитет обележава 65 година постојања и рада

децембар 5, 2020

Културно – просветну мисију Народни универзитет је започео 5. децембра 1955. године под називом Раднички универзитет. Оснивачком скупштином у сали биоскопа „Слобода“, на којој је учествовало око 250 најистакнитијих грађана, пре свега учитеља, професора, лекара, правника, политичких радника, занатлија и људи са села, започет је један од најважнијих задатака – оспособљавање, образовање и усавршавање радника и службеника. Најчешћи облик народног просвећивања, било је држање јавих предавања о актуелним темама за средину у којој се држе предавања.

Током година, упоредо са образовањем, разијала се и културна делатност установе. Организоване су различите смотре, такмичења, сусрети стваралаца и извођача, пре свега у народном и фолклорном стваралаштву, али и у ликовним и музичким уметностима. Сусрети села „Од маја до маја“ имали су за циљ да се у селима омогући бржи развој пољопривреде, да се створе бољи услови живота, да се обогати културни живот, унапреди просвета и здравство, да се заштити и унапреди животна средина. Све то је организовао Народни универзитет Врање.

И данас се наставља са реализацијом великог броја традиционалних манифестација, али и са новим активностима у областима образовања и културе. Смотра рецитатора основних и средњих школа „Песниче народа мог“ је једна од активности са најдужом традицијом од близу пола века. Такође, у вишегодишње традиционалне манифестације које организује Народни универзитет и данас, спадају и предтакмичење фрулаша „Златна фрула југа Србије“, Међуокружна смотра дечјих фолклорних ансамбала и изворних група, Етно- сајам, Салони књига и др.

Једна од најзначајнијих културних активности је свакако Ликовна колонија, која постоји од 1974. године, под називом „Прохор Пчињски“, а од 2002. под називом „Врање“. Међу новијим манифестацијама посебно се издвајају Књижевна колонија, а у скорије време је отпочела са радом и Дечија ликовна колонија. Богат културни садржај и активности ЈУ Народни универзитет додатно оплемењује рад Ликовне радионице, али и излагачка и издавачка делатност.

Народни универзитет Врање је не само чувар културне баштине, него и расадник младих, талентованих заљубљеника у ликовну уметност и књижевност. Упоредо са културом, у будућности ће се наставити и са образовним активностима у делу неформалног образовања одраслих, где бележимо највећи успех, јер смо за само три године акредитовали десет најтраженијих програма за различита занатска занимања.

Ова установа има разлога да буде поносна на дугогодишњу богату традицију, али такође има много иновативних планова за време које долази и у коме ће се видети неопходност постојања једне овакве институције као што је ЈУ Народни универзитет у Врању.