Књижевна колонија

Крајем новембра 2018, у организацији Народног универзитета Врање, одржана је вишедневна манифестација Књижевна колонија. Овогодишњи концепт је био такав да су условно речено гости миљеници читалачке публике, али је исто тако и посебан акценат стављен на струку.
Пета књижевна колонија почела је у понедељак 26. новембра у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ књижевном вечери са Бранкицом Дамјановић, књижевницом из Београда. Њено књижевно дело под називом „Не бих ово могла без тебе“ награђено је признањем Новосадског књижевног клуба за најбоље прозно остварење у 2015. години. Гостовање Бранкице Дамјановић изазвало је велико интересовање па је сала била премала да прими све заинтересоване. Следећег дана, она је одржала интерактивну радионицу са ученицима треће и четврте године средњих школа.
У уторак, 27. 11. 2018. публици се представила Јелица Грегановић, српска књижевница, новинарка и блогерка. Први пут је у Врању и говорила је о себи као о књижевници, о својим кратким хумористичким причама које последњих година све више изазивају пажњу читалаца.
Трећи дан Колоније је био посвећен ученицима основних школа. У вечерњим сатима одржан је књижевни сусрет са песницима Мирославом Кокошарем и Тодом Николетићем. Следећег дана у преподневним сатима, у малој сали Галерије Народног универзитета и у сали периодике Библиотеке одржане су интерактивне радионице са ученицима основих школа. Модератори радионица били су дечији писци Мирослав Кокошар и Тоде Николетић.
Четврте вечери Књижевне колоније гост је био најнаграђиванији савремени писац за децу и одрасле, Бошко Ломовић. Следећег дана одржана је интерактивна радионица за ученике средњих школа. Говорило се о односу новинарства и књижевности, о језику телевизије и штампе, о томе како се нико више не стиди своје неписмености.
Завршне, пете вечери Колоније гост је био проф. др Бошко Сувајџић. Он ради као редовни професор на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду. Повод његовог гостовањ јесте представљањ нових књига. Прва је збирка изабраних песама „Направи ваздух“, друга збирка есеја а трећа „Књига о Вуку“.
Све књижевне вечери су се одржавале у свечаној сали Гимназије, у термину од 19 сати.

ПЛАН ЗА 2019
Средином новембра месеца 2019. године Народни универзитет у Врању шести пут организоваће седмодневну Књижевну колонију,. Биће то интерактивни рад са талентованим ученицима основних, средњих школа и студентима факултета. Наши гости биће академици, писци за децу и младе, као и други књижевници из Србије.
Они ће упознати учеснике Колоније са различитим техникама књижевног стваралаштва у оквиру интерактивних радионица, које ће се одржавати у Свечаној сали Гимназије, Мала сала Галерије Народног универзитета и Сала периодике Библиотеке.
Планирали смо најмање по двадесеторо ученика из сваке школе, талентованих за књижевно стваралаштво. За њих је ово идеална прилика да се упознају са истакнутим и афирмисаним српским писцима, да нешто више науче о књижевном стваралаштву и да учествују у активностима које планирамо у тих седам дана.