Књижевна колонија 2022.

новембар 25, 2022

ЈУ Народни универзитет у Врању осми пут по реду организује вишедневну Књижевну колонију у периоду од 28. 11. 2022 – 08. 12. 2022. године. Гости на нашим књижевним вечерима биће награђивани књижевници, писци за децу и младе, професори Филозофског факултета и књижевни критичари, а публика ће имати прилике да их види и чује у Свечаној сали Гимназије. Поред књижевних вечери, у склопу Колоније организован је и интерактивни рад са талентованим ученицима средњих и основних школа. Интерактивне радионице водиће учесници Књижевне колоније, и одржаваће се у преподневним терминима у малој сали Галерије Народног универзитета, а имаће за циљ упознавање полазника са различитим техникама књижевног стваралаштва.

Ове године ЈУ Народни универзитет Врање прославља 55 година издавачке делатности и у оквиру обележавања јубилеја биће приређена промоција поновљеног издања „Нишна се звезда до ведро небо“, недавно преминулог Врањанца, проф. др Момчила Златановића.

Колонија званично почиње 28. 11. 2022. године, а гост на отварању је Владимир Пиштало, директор Народне библиотеке Србије, један од најцењенијих и најчитанијих савремених српских писаца. Разговор ће водити Ненад Шапоња, српски песник, есејиста, књижевни критичар и путописац, главни уредник издавачке куће „Агора“, те директор Културног центра „Милош Црњански“ у Новом Саду.

Књижевница Јасминка Петровић гост је у среду 30. 11. 2022.године. Написала је више од тридесет књига за децу и младе („Школа“, „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „Од читања се расте“, „Породица, Бонтон“, „Да ли сте ви жаба?“,…).

Њене књиге преведене су на двадесет пет језика. У Галерији Народног универзитета књижевница ће се дружити са децом од 1. до 5.разреда. Модератор оба дана је Марјан Живковић.

Гост Колоније у среду 01.12. 2022. године и водитељ интерактивне радионице за основце од 5.до 8.разреда биће књижевник Дејан Алексић, који ће у оквиру Колоније врањској публици представити роман „Петља“. Модератор је књижевни критичар Слађана Илић.

Књижевник Мома Стефановић, ће љубитељима писане речи представити књигу (О)жени коју волиш, где се бави мушко – женским односима, објављује мисли, запажања и афоризме.Татјана Миленковић водиће разговор са писцем у петак, 02. 12. 2022. године. Стефановић ће одржати и интерактивну радионицу за средњошколце.

У понедељак 05. 12. 2022. биће промоција поновљеног издања “ Нишна се звезда до ведро небо“ проф. др Момчила Златановића и свечано обележен јубилеј 55 година издавачке делатности Народног универзитета. Гости вечери су проф. др Данијела Поповић Николић и др Сања Златановић. Модератор је Данијела Ристић Александров.

На крају Колоније 08.12.2022.године представиће се наша суграђанка проф др Сунчица Денић са збирком песама „ Писма Тулију“. О књизи ће говорити Александар Б.Лаковић, рецезент и Михајло Пантић, уредник издања. Модератор ће бити Оливера Ђорђевић.