Почела књижевна колонија

новембар 29, 2022

Синоћ је у Врању свечано отворена осма Књижевна колонија. Колонију је званично отворила градска већница за културу Изабела Савић. Она је истакла да је Народни универзитет једна од установа културе која може да се похвали  вишедеценијским постојањем и веома успешним деловањем у нашем граду. ,,Да је тако потврђује најпре посвећеност у оганизовању и избору учесника Колоније, а потом и у начину реализације и промоцији исте. Ове године Народни универзитет у Врању обележава 55 година бављења издавачком делатношћу, што је још једна потврда да се ова установа културе озбиљно бави промоцијом и неговањем писане речи“. Публици се на отварању обратила и директорка Народног универзитета Гордана Димитријевић која је подсетила на историјат установе и колоније. ,,Књижевна колонија је настала захваљујући идеји да стваралаштво наших најзначајнијих савремених писаца представимо како публици на књижевним вечерима, тако и ученицима основних и средњих школа, у оквиру креативних радионица. Та идеја је заживела и већ осам година крајем новембра и почетком децембра наш град постаје престоница књижевности. Данас, ова манифестација поред писаца, окупља и књижевне критичаре, преводиоце, издаваче и друге учеснике књижевног живота, што доприноси разноврснијем програму рада са младима’’.

Прво вече Колоније представљен је књижевни опус Владимира Пиштала, једног од наших најзначајнијих и најчитанијих савремених писаца.Међу Пишталова најпознатија остварења спадају поетске прозе Сликовница, Манифести, Чајеви Марса/Ноћи, збирке прича Крај века, Витраж у сећању, Приче из целог света и романи Миленијум у Београду, Венеција, Тесла, портрет међу маскама, Сунце овог дана, писмо Андрићу.

Роман Тесла, портрет међу маскама је у Србији остварио незабележен успех – након НИН-ове награде, и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао је у читанке за основну школу и гимназију, објављен је са успехом у свим бившим југословенским републикама, а у САД је доживео три издања.Разговор је водио Ненад Шапоња, песник, књижевни критичар, главни уредник издавачке куће „Агора“ и директор Културног центра „Милош Црњански“ у Новом Саду. Наредне вечери, у среду, гошћа Књижевне колоније биће Јасминка Петровић, чије су књиге за децу и младе преведене на двадесет пет језика.