„Промоцијом  поновљеног издања “ Нишна се звезда до ведро небо“ проф. др Момчила Златановића и свечано обележен јубилеј 55 година издавачке делатности Народног универзитета

децембар 7, 2022

Промоцијом поновљеног издања “ Нишна се звезда до ведро небо“ проф. др Момчила Златановића и свечано обележен јубилеј 55 година издавачке делатности Народног универзитета. Гости вечери били су проф. др Данијела Поповић Николић и др Сања Златановић. Модератор вечери била је Данијела Ристић Александров.

Професор Златановић је читав живот и радни век провео у свом Врању, али се о његовом раду и делу такође надалеко чуло. Његови радови заступани су изучавани и цитирани у врхунским, светским институцијама и научним часописима.
Захваљујући раду проф. Златановића, говор Врања и околних села је лексикографски обрађиван у облику речника, који представљају ризницу културног наслеђа нашег краја.
Данијела Поповић Николић, веома зналачки и емотивно је говорила о свим аспектима његовог стваралаштва, са нагласком на народну књижевност, усмено предање и традицију. Истиче да је њу посебно инспирисало његова скромност и посвећеност том послу која се нарочито огледа у насловима његових збирки. То указује да је увек испред себе и свог стваралаштва стављао оно што је врхунска вредност, а то је народно стваралаштво, потенцирала је Поповић Николић.