„Песниче народа мог“ 2023.

март 20, 2023

Традиционална манифестација која је први пут организована 1969. године, под називом „Песниче народа мог“ у организацији ЈУ Народног универзитета, а под покровитељством града Врања организована је и ове године.

Градска смотра рецитатора је такмичарског карактера.

Циљеви смотре рецитатора су развијање код деце осећања за основне етичке и естетичке норме које садржи поезија, култивисање говорног израза, што сугестивније исказивање мисли и осећања песника, популарисање поезије и ширење круга рецитатора и љубитеља поезије.

Рецитатори су се такмичили у три узрасне групе:

млађи (од 1. до 4. разреда основне школе), средњи (од 5. до 8. разреда основне школе) и старији узраст (средњошколци).

Мотивисани, храбри, одважни и опчињени, велики и мали рецитатори смењивали су се један за другим говорећи пажљиво биране стихове омиљених песника. И чинило се да су се у сваком стиху пронашли, говорећи о љубави као најчистијем осећању које прожима свако биће. Да, баш та љубав је подједнако инспирисала и оне најмлађе и оне старије. Једни су низали стихове о љубави према мами, тати, школи, другу… Док су они старији говорили стихове о узвраћеној или неузвраћеној љубави своје симпатије,патњи или срећи.

Било је и шаљивих стихова, родољубивих и описних песама.

Свечаном салом шириле су се емоције али и такмичарски дух. Било је право задовољство слушати и гледати природност ,изражајност и сугестивност дечака и девојчица рецитатора.

Градско такмичење рецитатора „Песниче народа мог“ одржано је у петак, 17. марта 2023. год. у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ у Врању.

Учествовало је укупно 79 такмичара, у три узрасне категорије. Најбољи у све три категорије пласирали су се на окружно такмичење у Сурдулици.