„Песниче народа мог“- такмичење рeцитатора Пчињског округа

април 21, 2023

Сурдулички културни центар био је домаћин овогодишњег такмичења најбољих рецитатора Пчињског округа. Такмичење је одржано 6. априла 2023.године са почетком у 11h. Циљеви смотре „Песниче народа мог“ су развијање осећања за основне етичке и естетичке нормекоје садржи поезија као и култивисање говорног израза, што сугестивније исказивање мисли и осећања песника, популарисање поезије и ширење круга рецитатора.

Више од 50 најбољих рецитатора такмичило се у три старосне категорије: млађи (од 1. До 4. разреда основне школе), средњи (од 5. до 8. разреда основне школе) и старији узраст (средњошколци). Стихове омиљених песника говорили су пажљиво, трудећи се да пренесу емоције. Три првопласирана учесника иду у даљи ранг такмичења, на Републичко такмичење које ће бити одржано 19. и 20. маја 2023.године у Ваљеву.

Такмичење је пратио жири у следећем саставу:

– Јелена Стојановић, професор српског језика и књижевности из Босилеграда

– Данијела Ђорђевић, професор српског језика и књижевности из Сурдулице

– Никола Стојановић, глумац врањског Позоришта из Сурдулице

Пласман на републичко такмичење освојиле су: Олга Миловановић, 2/1, ОШ „Предраг Деверџић“ Врањска Бања и Александра Недовић 4/5, Економско- трговинска школа, Врање, освојивши прво место у својим категоријама.

У категорији ученика основних школа од 4. до 8. разреда друго место заузела је Марија

Михајловић, ученица 8. разреда, ОШ „Светозар Марковић“ Врање.