Радионица здравог хлеба
У оквиру програма V Међународног сајма лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива под покровитељством Града Врања, у просторијама Народног универзитета одржане су радионице за прављење здравог хлеба. Радионице су биле отвореног типа. Упознали смо се са процесом прављења природног квасца, врстама брашна, изгледом и понашањем теста у разним етапама током процеса, хидратацијом теста, начинима обликовања и декорисање хлеба, и са начинима печења хлеба. Природни квасац је, заправо, ферментисано брашно, и за њега је потребно да имамо брашно, воду, време, топлоту и стрпљење. Прва припрема природног квасца траје отприлике пет дана. Једном када “узгојимо” природни квасац можемо га наставити одржавати и саму процедуру израде не морамо почињати из почетка. Печење хлеба од ражаног брашна је најбоље са природним квасом –„мајом“. Он му даје потребну растреситост, ствара адекватну климу за дизање теста и киселост. Захваљујући овом процесу сво нутритивно богатство житарице постаје доступно нашем организму. Развијен је посебан укус и квалитет овако печеног хлеба. Треба нагласити да овако прављен хлеб остаје свеж, не осуши се и не мрви данима. Сварљивији је и пробављивији за наш организам, ниже калоријске вредности а, ипак, смо ситији. На крају радионице, полазници су добили по део справљеног кваса и након ове радионице сами могу кренути у припрему здравог хлеба, а са знањем из радионице могу одржавати квасац и подучити и друге о процесу прављења природног квасца.