Међуокружно такмичење фрулаша „Златна фрула југа Србије“

јун 18, 2024

Међуокружно такмичење фрулаша „Златна фрула југа Србије“ одржано је у петак 14.06.2024.год у Врањској Бањи. Организатори такмичења су Градска општина Врањска Бања и ЈУ Народни универзитет Врање уз покровитељство Града Врања. Свечаном отврању присуствовао је заменик градоначелника града Врања Милан Илић, Руководство општине Врањска Бања на челу са председником општине Драганом Сентићем, гости из Чачка и многобројни љубитељи фруле. Такмичари су и ове године, фрулаши из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа, и представили су се у следећим категоријама: изворној и савременој, категорији младих фрулаша од 12-14 година и у категорији дуета.

Резултати по категоријама:

Изворно свирање

1. Миљан Токовић, из Медвеђе

2. Југослав Ивић, из Ниша

3. Новица Петковић, из Лесковца

Савремено свирање

1. Димитрије Николов, из Лесковца

2. Александар Младенов, из Димитровграда

3. Иван Митровић, из В.Грабовице

Млади фрулаши од 12-14 година

1. Аника Никић, из Ниша

Дуети савремено свирање

1. Димитрије Николов, из Лесковца и Давид Динић, из Алексинца

Најбољи фрулаши по категоријама, пласирали су се на Републичку смотру, која се одржава сваке године јула месеца у Прислоници код Чачка. Такмичаре је оцењивао стручни жири, којег су ове године чинили Вељо Кокорић, (дугогодишњи солиста Радио Београда), Далибор Младеновић, (кавалиста) и Тања Близнаковски Јовановић, (професорка флауте и директорка Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању).

Пре почетка такмичења представио се КУД „Врелац“ из Врањске Бање, а у паузи док је жири оцењивао наступиле су сестре Никић из Ниша. Меланија је уз музичку пратњу сестре Анике отпевала неколико изворних песама.

Током трајања такмичења, организован је и Етно-салон, где су биле изложене оригиналне рукотворине и производи старих заната.