Завршена Међународна Ликовна колонија Врање 2024

јул 24, 2024

Међународна Ликовна колонија Врање 2024 је завршена. Уметници су се, након седам дана 15-22.јула , заједничког стваралаштва и дружења, опростили једни од других, разменивши контакте и у нади да ће их уметност поново окупити на једном месту.
Ствараоца из Русије, Бугарске, Словеније, Грчке, Румуније и Србије у протеклих недељу дана размењивали су своја ликовна искуства, стварали нова дела, али и уживали у лепотама нашег града.
-Ово је била заиста изутена колонија, фантастични уметници, велики број дела и могу рећи да, од 1992. године од како учествујем у организацији и вођењу колоније, ово је једна од најјачих колонија до сада. Она је од 1995. године међународног карактера, са све већим интересовањем и буквално прераста у међународну, која окупља уметнике из иностранства и само једног из Србије, истакла је Весна Маринковић Станковић из ЈУ „Народни универзитет“.
Како је истакла водитељка Ликовне радионице ово је најпродуктивнија Ликовна колонија од почетка одржавања манифестације. Уметници су били у обавези да израде по два дела, а готово сви су израдили више, неки чак и пет. Њима су се придружили и полазници Ликовне радионице, који су од врсних уметника имали доста тога и да науче.
-Урадио сам три веће слике и две мање, тако да не могу рећи да су све завршене јер је најтеже рећи да је слика потпуно завршена. Користио сам се експресионизмом као начином сликања и то је нешто што долази из човека из осећаја, истакао је Лојзе Каричек из Словенија.
-Прво ми је инспирација било само окружење, град као једно дивно балканско средиште, пуно догађаја, пуно људи. Инспирацију сам добијао и током обиласка прелепих крајева вашег округа, нарочито обилазак манастира, где сам искрено и очекивао повећану инспирацију, нагласио је .
-Ја сам насликала три слике на овој колонији, мотиви су били природне лепоте Србије, планине и сунце јер га обожавам. Посебно ми се свидело што у Србији има пуно сунчаних периода у различито време, речи су Дарије Мазурине из Русије.
-Волим да радим портрете, обишли смо кућу Боре Станковића и то ми је послужило као инспирација. Обично радим техником уље на платну, али сада због брзине сушења, одабрала сам акрилик. У обавези смо да урадимо два рада, те сам као други насликала Бели мост, рекла је Драгана Стојановић Савић из Грчке.
Почетком септембра биће lотворена изложба радова учесника Колоније, а сва уметничка дела створена на овогодишњој Ликовној колонији, остају у легат града Врања.